Co� dla podniebienia czyli VI Mi�dzynarodowy Festiwal Zupy
19 maja 2007
O tym, �e zupa jest jednym z najbardziej warto�ciowych „wynalazków” cz�owieka nie trzeba chyba nikogo przekonywa�. Ten rodzaj posi�ku znany jest od dawna w wielu ró�nych kr�gach kulturowych i chocia� w rozmaitych stronach �wiata sk�adniki poszczególnych zup s� mo�e inne, to sama idea zupy jako takiej pozostaje przecie� niezmienna. Ci, którzy doceniaj� wszelkie walory tego po�ywnego posi�ku od kilku lat spotykaj� si� na krakowskim Kazimierzu. Co prawda I Festiwal Zupy, który odby� si� w 2001 roku, mia� miejsce we Francji w miejscowo�ci Wazemmes, ale nie ma to przecie� jak stary dobry Kraków i kolejne edycje Festiwalu rokrocznie odbywaj� si� ju� w�a�nie tutaj.
Wielbiciele zupy mog� si� wi�c szykowa� na prawdziw� uczt� dla podniebienia. B�dzie mo�na spróbowa� zarówno swojskiego �urku, degustowa� wykwintne zupy kuchni europejskiej serwowane w eleganckich lokalach, jak i rozsmakowa� si� w bardziej egzotycznych zupach z odleg�ych stron �wiata. Potrawy b�d� smakowa�y tym bardziej, �e nie trzeba b�dzie za nie p�aci� – sponsorzy Festiwalu, czyli krakowskie lokale gastronomiczne, bary i restauracje swoje zupy serwowa� b�d� za darmo.
Festiwal zako�czy si� wyborem najlepszej zupy i przyznaniem Z�otej, Srebrnej i Br�zowej Patery. Lokale, które zostan� nagrodzone za swoje kulinarne osiagni�cia z pewno�ci� nie b�d� przez najbli�szy rok narzeka� na brak klientów. Degustacje potrwaj� a� do godziny 22.00, a umil� je wyst�py zespo�ów muzycznych, które gra� b�d� dla wszystkich przyby�ych na Festiwal. I to bynajmniej nie do kotleta...
Joanna Rzo�ca