Wszystkie nasze mieszkania maj� gwarancje wysokiego standardu firmowanego logiem Krakow For You. Mieszkania s� cz�ci� tzw. ApartmentHouse ®.
Sprawd�!
Wielka szansa dla krakowskich obwarzank�w

Wielka szansa dla krakowskich obwarzanków



Wiadomo jakie korzy�ci przynosi oficjalne uznanie przez unijn� komisj� jakiego� produktu za „produkt regionalny”, nic wi�c dziwnego, �e o tytu� ten stara si� tylu wytwórców specyficznych dla danego regionu, posiadaj�cych d�ugoletni� tradycj� i niepowtarzalny smak artyku�ów spo�ywczych. Z oscypkiem jak wiemy by�y pewne komplikacje, bo cho� to wyrób z pewno�ci� regionalny, ale wytwarzany na obszarze, przez który przebiega granica mi�dzy dwoma pa�stwami... Teraz przed wielk� szans� staj� krakowskie obwarzanki, których rejestracja nie powinna przysporzy� Polsce podobnych problemów.
Obwarzanki króluj� w Krakowie od niepami�tnych czasów – a konkretnie od przynajmniej 1394 roku, z którego pochodzi najstarszy dokument potwierdzaj�cy istnienie tej przek�ski (czyli zapewne obwarzanki wytwarzane by�y ju� wcze�niej). Pocz�tkowo Krakowianie nazywali swój przysmak „obrzankami”, zachowa�y si� równie� zapisy w j�zyku �aci�skim, których brzmienie inspirowane by�o okr�g�ym kszta�tem wypieku: circulis i circinellos. Dzi� najpopularniejsz� nazw� s� oczywi�cie obwarzanki, cho� czasem mo�na us�ysze� jak z ust kupuj�cego pada has�o: „Poprosz� precelka”. W ka�dym razie bez wzgl�du na to jak go nazwiemy, obwarzanek ratuje co dzie� od g�odu wielu przechodniów, którzy zapomnieli z domu drugiego �niadania lub co� im wypad�o i dowiaduj� si�, �e na pewno przepadnie im obiad. Chocia�by z tego wzgl�du ta tradycyjna krakowska przek�ska zas�uguje na to, by j� oficjalnie doceni�.
Oczywi�cie zanim obwarzanek zostanie uznany za produkt regionalny minie troch� czasu, ale krakowscy piekarze nie zwlekaj� i ju� wys�ali wszelkie niezb�dne dokumenty do Ministerstwa Rolnictwa, które jak wie�� niesie pomys� akceptuje i obiecuje wys�a� do Brukseli formalny wniosek jeszcze w lutym, �eby w marcu trafi� na biurka unijnych urz�dników. Je�li wszystko pójdzie dobrze produkt o nazwie „obwarzanek” b�dzie móg� by� wypiekany przez piekarzy na terenie powiatu krakowskiego i wielickiego.
Losy wniosku b�dziemy �ledzi� z uwag� przegryzaj�c w przerwach okr�g�y krakowski specja� piekarniczy, do czego wszystkich równie� zach�camy �ycz�c smacznego!








Joanna Rzo�ca

�r�d�o: Krakow for You

 

 






• Krakow For You • © All rights reserved 2000-2010 •

Apartments in Krakow | Noclegi w Krakowie - Krakow For You