Wielka szansa dla krakowskich obwarzanków
Wiadomo jakie korzyci przynosi oficjalne uznanie przez unijn komisj jakiego produktu za „produkt regionalny”, nic wic dziwnego, e o tytu ten stara si tylu wytwórców specyficznych dla danego regionu, posiadajcych dugoletni tradycj i niepowtarzalny smak artykuów spoywczych. Z oscypkiem jak wiemy byy pewne komplikacje, bo cho to wyrób z pewnoci regionalny, ale wytwarzany na obszarze, przez który przebiega granica midzy dwoma pastwami... Teraz przed wielk szans staj krakowskie obwarzanki, których rejestracja nie powinna przysporzy Polsce podobnych problemów.
Obwarzanki króluj w Krakowie od niepamitnych czasów – a konkretnie od przynajmniej 1394 roku, z którego pochodzi najstarszy dokument potwierdzajcy istnienie tej przekski (czyli zapewne obwarzanki wytwarzane byy ju wczeniej). Pocztkowo Krakowianie nazywali swój przysmak „obrzankami”, zachoway si równie zapisy w jzyku aciskim, których brzmienie inspirowane byo okrgym ksztatem wypieku: circulis i circinellos. Dzi najpopularniejsz nazw s oczywicie obwarzanki, cho czasem mona usysze jak z ust kupujcego pada haso: „Poprosz precelka”. W kadym razie bez wzgldu na to jak go nazwiemy, obwarzanek ratuje co dzie od godu wielu przechodniów, którzy zapomnieli z domu drugiego niadania lub co im wypado i dowiaduj si, e na pewno przepadnie im obiad. Chociaby z tego wzgldu ta tradycyjna krakowska przekska zasuguje na to, by j oficjalnie doceni.
Oczywicie zanim obwarzanek zostanie uznany za produkt regionalny minie troch czasu, ale krakowscy piekarze nie zwlekaj i ju wysali wszelkie niezbdne dokumenty do Ministerstwa Rolnictwa, które jak wie niesie pomys akceptuje i obiecuje wysa do Brukseli formalny wniosek jeszcze w lutym, eby w marcu trafi na biurka unijnych urzdników. Jeli wszystko pójdzie dobrze produkt o nazwie „obwarzanek” bdzie móg by wypiekany przez piekarzy na terenie powiatu krakowskiego i wielickiego.
Losy wniosku bdziemy ledzi z uwag przegryzajc w przerwach okrgy krakowski specja piekarniczy, do czego wszystkich równie zachcamy yczc smacznego!
Joanna Rzoca