Okazuje si�, �e nie tylko stary dobry obwarzanek funkcjonuje w �wiadomo�ci Krakowian jako symbol ich miasta. Jest jeszcze co najmniej kilka krakowskich wyrobów, które wed�ug mieszka�ców Krakowa mog�yby si� sta� produktami regionalnymi godnie reprezentuj�cymi miasto, a co za tym idzie przyci�gaj�cymi turystów. Z ankiety przeprowadzonej przez portal www.krakow.pl na zlecenie krakowskiego magistratu wy�ania si� ca�kiem ciekawy obraz krakowskich produktów, z których Krakowianie s� naprawd� dumni.
Sonda zosta�a przeprowadzona w drugiej po�owie lutego 2010 na okoliczno�� opublikowania w�a�nie w lutym w Dzienniku Urz�dowym Unii Europejskiej wniosku o rejestracj� obwarzanka jako krakowskiego produktu regionalnego. Znaczy to nie mniej ni wi�cej, �e Komisja Europejska zako�czy�a pracowa� nad wnioskiem i rozpocz�� si� ju� sze�ciomiesi�czny okres oczekiwania na ewentualne protesty ze strony innych pa�stw.
Jakie produkty wskazywali Krakowianie jako godn� konkurencj� dla obwarzanka? Okaza�o si�, �e najcz�ciej wybieranymi propozycjami, z których ka�da otrzyma�a prawie po ¼ g�osów by�y s�one paluszki, s�odkie galaretki w czekoladzie znane jako mieszanka krakowska oraz znane w ca�ym Krakowie zapiekanki z krakowskiego Kazimierza i nie mniej s�ynne kie�baski z niebieskiej Nyski spod Hali Targowej.
Joanna Rzo�ca