VII Festiwal Pierogów
Z misem, serem, owocami lub moe ruskie? Wybór jest naprawd trudny i z tego wzgldu w wielu domach trwa cigy i nierozstrzygnity spór o to, który rodzaj pierogów zasuguje na miano najlepszego. Krakowscy restauratorzy postanowili uatwi (a moe utrudni?) t trudn decyzj i oto w tym roku czeka nas siódma ju edycja krakowskiego Festiwalu Pierogów, który jest jedn z najsmaczniejszych imprez w miecie. Od 14 do 16 sierpnia na Maym Rynku trwa bdzie wielka trzydniowa uczta z pierogami w roli gównej!
Zgodniali Krakowianie i wszyscy krakowscy gocie oprócz posmakowania prawdziwych rarytasów bd mogli równie obserwowa wysiki kulinarne krakowskich restauratorów, którzy stan do konkursu na najsmaczniejsze pierogi i zawalcz o statuetk Kazimierza Wielkiego (nagroda publicznoci) i w. Jacka Odrowa z Pierogami (gosowanie jury). Posta w. Jacka nie jest bynajmniej przywoana przypadkowo, bowiem wity ten przechadzajc si krakowskimi ulicami czstowa biednych wanie pierogami, które uchodziy wówczas za potraw wykwintn i elitarn (za jak zreszt wielu uwaa j do dzisiaj).
Warto wspomnie, e mimo, i pierogi obecne s na polskich stoach od wielu stuleci i na dobre wpisay si w tradycyjn polsk kuchni, to ich prawdziw ojczyzn s Chiny, skd do Europy przywióz je woski podrónik Marco Polo. Obecnie pierogi s czstym daniem na stoach polskich, rosyjskich , ukraiskich, biaoruskich, chiskich, japoskich oraz woskich – w kadym z tych krajów w innych odmianach i czsto z egzotycznymi dla nas nadzieniami. Zreszt w samej Polsce popularnych jest wiele ich rodzajów. O tej niezwykej rónorodnoci bdzie si mona przekona wanie na Festiwalu pierogów, na który serdecznie zapraszamy.
Joanna Rzoca