Je�li kto� widzia� niezapomnianego Louisa De Funesa w „Skrzyde�ko czy nó�ka” to mo�e sobie wyobrazi� co odt�d prze�ywa� b�d� co roku krakowscy w�a�ciciele hoteli i restauracji. Inspektorzy Michelin’a incognito pojawiaj�cy si� w krakowskich lokalach b�d� im pewnie sp�dza� sen z powiek, bowiem znale�� si� w przewodniku Michelin’a to marzenie wszystkich restauratorów i hotelarzy. Debiut w przewodniku przynosi ze sob� niezwyk�y presti�, uznanie i korzy�ci bardziej wymierne, czyli wzrost obrotów.
Michelin przygotowuj�c przewodnik na 2008 rok umie�ci� w nim tak�e krakowskie lokale - znalaz�o si� w nim 16 restauracji i 24 hotele. S� to mi�dzy innymi: Wierzynek, Copernicus, Cyrano de Bergerac, Wentzl. Michelin rekomenduje te miejsca wszystkim ceni�cym nie tylko turystyczne atrakcje, ale i znakomit� kuchni�. To niezwyk�a promocja – i to nie tylko dla lokali opisanych w przewodniku, ale dla ca�ego Krakowa w ogóle. Odt�d ka�dy kto si�gnie do Michelin’a dowie si�, �e Kraków to jedno z najbardziej licz�cych si� europejskich miast, do którego z pewno�ci� warto przyjecha�, bo po pierwsze jest tu co zwiedza�, a po drugie (nie mniej przecie� wa�ne) krakowianie wiedz� jak godnie przyj�� i nakarmi� swoich Go�ci.
Kraków jest drugim po Warszawie polskim miastem opisanym w kultowym przewodniku. Miasto nie zadebiutowa�o jednak ca�kiem samo: razem z Grodem Kraka po raz pierwszy w spisie pojawi�y si� lokale z Kolonii i Stuttgartu. W pa�stwach Europy Zachodniej przewodnik mo�na kupi� ju� teraz, na rynku polskim pojawi si� dopiero w kwietniu i to na razie tylko w wersji angloj�zycznej.
Joanna Rzo�ca