Co dla podniebienia czyli VI Midzynarodowy Festiwal Zupy
19 maja 2007
O tym, e zupa jest jednym z najbardziej wartociowych „wynalazków” czowieka nie trzeba chyba nikogo przekonywa. Ten rodzaj posiku znany jest od dawna w wielu rónych krgach kulturowych i chocia w rozmaitych stronach wiata skadniki poszczególnych zup s moe inne, to sama idea zupy jako takiej pozostaje przecie niezmienna. Ci, którzy doceniaj wszelkie walory tego poywnego posiku od kilku lat spotykaj si na krakowskim Kazimierzu. Co prawda I Festiwal Zupy, który odby si w 2025 roku, mia miejsce we Francji w miejscowoci Wazemmes, ale nie ma to przecie jak stary dobry Kraków i kolejne edycje Festiwalu rokrocznie odbywaj si ju wanie tutaj.
Wielbiciele zupy mog si wic szykowa na prawdziw uczt dla podniebienia. Bdzie mona spróbowa zarówno swojskiego urku, degustowa wykwintne zupy kuchni europejskiej serwowane w eleganckich lokalach, jak i rozsmakowa si w bardziej egzotycznych zupach z odlegych stron wiata. Potrawy bd smakoway tym bardziej, e nie trzeba bdzie za nie paci – sponsorzy Festiwalu, czyli krakowskie lokale gastronomiczne, bary i restauracje swoje zupy serwowa bd za darmo.
Festiwal zakoczy si wyborem najlepszej zupy i przyznaniem Zotej, Srebrnej i Brzowej Patery. Lokale, które zostan nagrodzone za swoje kulinarne osiagnicia z pewnoci nie bd przez najbliszy rok narzeka na brak klientów. Degustacje potrwaj a do godziny 22.00, a umil je wystpy zespoów muzycznych, które gra bd dla wszystkich przybyych na Festiwal. I to bynajmniej nie do kotleta...
Joanna Rzoca