Okazuje si, e nie tylko stary dobry obwarzanek funkcjonuje w wiadomoci Krakowian jako symbol ich miasta. Jest jeszcze co najmniej kilka krakowskich wyrobów, które wedug mieszkaców Krakowa mogyby si sta produktami regionalnymi godnie reprezentujcymi miasto, a co za tym idzie przycigajcymi turystów. Z ankiety przeprowadzonej przez portal www.krakow.pl na zlecenie krakowskiego magistratu wyania si cakiem ciekawy obraz krakowskich produktów, z których Krakowianie s naprawd dumni.
Sonda zostaa przeprowadzona w drugiej poowie lutego 2010 na okoliczno opublikowania wanie w lutym w Dzienniku Urzdowym Unii Europejskiej wniosku o rejestracj obwarzanka jako krakowskiego produktu regionalnego. Znaczy to nie mniej ni wicej, e Komisja Europejska zakoczya pracowa nad wnioskiem i rozpocz si ju szeciomiesiczny okres oczekiwania na ewentualne protesty ze strony innych pastw.
Jakie produkty wskazywali Krakowianie jako godn konkurencj dla obwarzanka? Okazao si, e najczciej wybieranymi propozycjami, z których kada otrzymaa prawie po ¼ gosów byy sone paluszki, sodkie galaretki w czekoladzie znane jako mieszanka krakowska oraz znane w caym Krakowie zapiekanki z krakowskiego Kazimierza i nie mniej synne kiebaski z niebieskiej Nyski spod Hali Targowej.
Joanna Rzoca