Jeli kto widzia niezapomnianego Louisa De Funesa w „Skrzydeko czy nóka” to moe sobie wyobrazi co odtd przeywa bd co roku krakowscy waciciele hoteli i restauracji. Inspektorzy Michelin’a incognito pojawiajcy si w krakowskich lokalach bd im pewnie spdza sen z powiek, bowiem znale si w przewodniku Michelin’a to marzenie wszystkich restauratorów i hotelarzy. Debiut w przewodniku przynosi ze sob niezwyky presti, uznanie i korzyci bardziej wymierne, czyli wzrost obrotów.
Michelin przygotowujc przewodnik na 2008 rok umieci w nim take krakowskie lokale - znalazo si w nim 16 restauracji i 24 hotele. S to midzy innymi: Wierzynek, Copernicus, Cyrano de Bergerac, Wentzl. Michelin rekomenduje te miejsca wszystkim cenicym nie tylko turystyczne atrakcje, ale i znakomit kuchni. To niezwyka promocja – i to nie tylko dla lokali opisanych w przewodniku, ale dla caego Krakowa w ogóle. Odtd kady kto signie do Michelin’a dowie si, e Kraków to jedno z najbardziej liczcych si europejskich miast, do którego z pewnoci warto przyjecha, bo po pierwsze jest tu co zwiedza, a po drugie (nie mniej przecie wane) krakowianie wiedz jak godnie przyj i nakarmi swoich Goci.
Kraków jest drugim po Warszawie polskim miastem opisanym w kultowym przewodniku. Miasto nie zadebiutowao jednak cakiem samo: razem z Grodem Kraka po raz pierwszy w spisie pojawiy si lokale z Kolonii i Stuttgartu. W pastwach Europy Zachodniej przewodnik mona kupi ju teraz, na rynku polskim pojawi si dopiero w kwietniu i to na razie tylko w wersji anglojzycznej.
Joanna Rzoca